Nejlepší profesní spolky z oblasti potravinářsko-agrární obdržely tento týden na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2016 od AMSP ČR a Komerční banky Ocenění za řemeslný počin, a to v celkem devíti odvětvích.

Finanční i společenské ocenění po dobu několika let získávaly cechy z oblasti stavebních a uměleckých řemesel, letos je poprvé doplňujeme i zástupci malých a středních pěstitelů a producentů potravin.

Hlavním partnerem soutěže, která si klade za cíl zviditelňovat práci tuzemských cechů je Komerční banka, letos převzali nejvyšší představitelé profesních spolků ocenění i od společnosti Citroën, která je partnerem Roku řemesel 2016.​​

Profesní spolek Přebírající Pozice Řemeslný nebo profesní počin 2016
Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec prezident Soutěž "Cukrář roku"
Asociace výrobců lahůdek Jana Häuslerová prezidentka Cyklus seminářů zaměřených na marketing tuzemských lahůdek založených na tradičních recepturách
Cech českých vinařů Jiří Čábelka předseda Propagace vinařů z vinařské oblasti Čechy na Mělnickém vinobraní 2016
Český svaz pivovarů a sladoven Martina Ferencová výkonná ředitelka  Organizace uvádění významných osobností do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství za jejich celoživotní přínos
Český svaz zpracovatelů masa Jan Katina výkonný ředitel Ocenění "Mistr oboru 2016"
Rybářské sdružení ČR Martin Urbánek asistent ředitele Soutěž "Český kapr"
Svaz pekařů a cukrářů v České republice (z.s.) Jaromír Dřízal předseda Soutěž "Pekař roku 2016"
Ovocnářská unie ČR Martin Ludvík předseda Vydání inovované publikace "Směrnice pro integrované systémy pěstování jádrovin"
Zelinářská unie Čech a Moravy Radovan Tůma tajemník Soutěž "Zelí roku"